imagesJADŁOSPIS 06.05.2019- 17.05.19 

 

Woda mineralna niegazowana dostępna dla dzieci w salach.

  

 

Śniadanie 

 II śniadanie

 Obiad

Poniedziałek

06.05.2019

Zupa mleczna : musli z owocami suszonymi z mlekiem. 

Kanapka:chleb zwykły i dworsko, masło z pastą: jajko kurze gotowane na twardo, cebula, rzodkiewka, koncentrat pomidorowy, herbata z miodem i cytryną

Zupa: pomidorowa na porcji rosołowej z włoszczyzną, makaronem, zabielana smietaną z zieloną pietruszką, herbata z miodem i cytryną.

Gr I sok jabłkowo marchwiowy, deser

Gr II,III,IV,V kaszka manna na mleku z sokiem malinowym, 1/2 jabłka

II danie: Ziemniaki z koperkiem kotlet mielony z mięsa wieprzowego, duszony na oleju rzepakowym z ziołami prowansalskimi, surówka z kapusty modrej cebuli i kompot wieloowocowy słodzony miodem

Wtorek

07.05.2019

STÓŁ SZWEDZKI: Kanapka: chleb zwykły i lniany, masło, chuda szynka wieprzowa, ser żółty, pomidor , szczypior, dżem, pestki dyni, kakao, herbata z miodem i cytryną

Zupa: fasolowa na porcji rosołowej z włoszczyzną i ziemniakami, majerankiem z mieloną pietrszuką, herbata z miodem i cytryną

Gr.II: sok jabłkowo marchwiowy, deser

Gr. I,III,IV,V deser: koktajl z malin mrożonych i kefir z cukrem

II Danie: kasza jęczmienna gulasz wieprzowy(chude mieśo wieprzowe, papryka czerowna, olej rzepakowy) ogórek zielony, kompot wieloowocowy słodzony miodem.

 

Środa 

08.05.2019

Kanapka: chleb zwykły i razowy, masło, pasta z białego sera( ser biały półtłusty, smietana, rodzynki, cukier, cukier wanilowy) kakao,herbata z cytryną słodzona miodem

Zupa : kapusniak z kapusty kiszonej na porcji rosołowej z włoszczyzną i ziemniakami z zielona pietruszką, herbata z miodem i cytryną

Gr. III sok jabłkowo marchwiowy, deser

Gr. I II IV V deser: jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i bananem

II Danie: Risotto drobiowe ( filet z kurczaka, warzywa paski, papryka, kukurydza, zielona pietruszka) ryż,kompot wieloowocowy słodzony miodem

Czwartek

09.05.2019 

 STÓŁ SZWEDZKI:

Kanapka:chleb zwykły i dworski, masło,szynka drobiowa, ser żółty,sałata, powidła, pomidor, pestki słonecznika, mleko,herbata z miodem i cytrną

 Zupa: z zielonego groszku z włoszczyzną i grzankami zabielana jogurtem naturlanym na porcji rosołowej z zieloną pietruszką, herbata z miodem i cytryną

Gr. IV sok jabłkowo marchwiowy, deser

Gr.I II III V deser kisiel z sokiem jogurtowym i malinami 

II Danie: Ziemniaki gotowane, klopsiki rybne( dorsz, bułka namoczona w mleku, włoszczyzna w paski, koperek) surówka z kapusty kiszonej, cebuli, zielonej pietruszki,m marchew, olej rzepakowy,  kompot wieloowocowy słodzony miodem 

Piątek 10.05.2019 

Kanapka, chleb zwykły i jeczmienny,masło, ser zółty, sałata.

Surówka: szczypior, pomidor,

Kakao,herbata z miodem i cytryną

Zupa  barszcz ukraiński (włoszczyzna, buraki, kapusta, ziemniaki, porcja rosołowa, liśc laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka , porcja rosołowa) herbata z miodem i cytryną

Gr. V sok jabłkowo marchwiowy, deser

Gr. I II , III,IV deser-budyń mleczny z malinami

II Danie: Makaron, sos boloński( mięso wieprzowe, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, liśc laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansaleskie, makaron, brokuły gotowane w wodzie,kompot wieloowocowy słodzony miodem

 warzywa14

warzywa14 

warzywa14 

warzywa14 

  

Poniedziałek

13.05.2019 

Zupa mleczna: płatki owsanie na mleku z zurawiną.

Kanapka: chleb zwykły i słonecznikowy, masło, chuda szynka wieprzowa, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną 

Zupa: porowo ziemniaczana z włoszczyzną na mięsie z kurczaka z zieloną pietruszką, herbata z miodem i cytruną.

Gr I sok jabłko seler naciowy , deser

Gr. II III IV V deser 1/2 bułki mlecznej z masłem 1/2 banana 

II Danie: Naleśniki z serem i dżemem, surówka z marchwi i jabłek, kompot wieloowocowy słodzony z miodem 
     

 

Wtorek

14.05.2019 

 STÓŁ SZWEDZKI:

Kanapka: chleb zwykły i razowy, masło koperkowe, kiełbasa szynkowa wieprzowa, ser żółty, pomidorz bazylią polany olejem rzepakowym, rzodkiew.

Mleko, herbata z miodem i cytryną

Zupa: grochowa z ziemniakami i włoszczyzną na porcji rosołowej z zieloną pietruszką

Herbata zmiodem i cytryną

Gr II sok jabłko seler naciowy deser

Gr. I,II,IV,V deser jogurt naturalny 1/2 jabłka

 II Danie: kasza jęczmienna , gulasz z mięsa drobiowego duszony z warzywami i ziołami, surówka z kapusty kiszonej z zjabłkiem i marchwią. kompot wieloowocowy miodem

 Środa

15.05.2019 

Kanapka: bułka wrocławska z masłem, pasta z białego sera smietany, ogórka zielonego, rzodkiewki 1/2 jabłka, Kakao, herbata z miodem i cytryną

Zupa: kalafiorowa z włoszczyzną i ziemniakami na porcji rosołowej z lubczykiem i zieloną pietruszką Herbata z miodem i cytryną.

gr. III sok jabłko seler, deser: kaszka manna na mleku z truskawkami

 II danie : ryż , potrawka z kurczaka z włoszczyzną, koncentratem pomidorowym i koperkiem, surówka( kapusta biała, jabłko, sok z cytryna, olej rzepakowy) kompot wieloowocowy słodzony miodem.

 Czwartek

16.05.2019 

STÓŁ SZWEDZKI:

Kanapka: chleb zwykły i słonecznikowy, masło, ser smażony szynka z kurcząt, sałata, rzodkiewki, szczypiorek, kakao, herbata z miodem i cytryną 

Zupa: ogórkowa z ryżem i warzywami na porcji rosołowej z zieloną pietruszką, herbata z miodem i cytryną

Gr. III sok jabłko seler naciowy, deser

Gr. I II III V deser koktajl mleczno jogurtowy z dżemem truskawkowym 1/2 banana 

 II danie ziemniaki gotowane posypane koperkiem, kotleciki z dorsza duszone z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i szczypiorku, kompot wieloowocowy słodzony z miodem

 Piątek

17.05.2019 

Kanapka: bułka jęczmienna z masłem, pasta z makresli wędzonej z zieloną pietryszka i ketchupem, ogórek zielony, mleko herbata z miodem i cytryną 

Zupa: jarzynowa z zmieniakiami zabielana smietana na porcji rosołowej posypana zieloną pietruszką

Gr. V sok jabłko selrer naciowy, deser

Gr. I II III IV deser pieczywo własne "ambasador" z polewą czekoladową , kawa zbozowa na mleku 

II daniel; makaron, sos meksykański( włszczyzna, papryka, ogórek kiszony, koperek) z filetem z kurczaka, surówka z marchewki z cytryną i cukrem. 

 

 

Dyrektor                  Referent ds. żywienia               Szefowa kuchni

 

Zupa mleczna z płatków owsianych, chleb zwykły i dworski z masłem, serem żółtym, marchewka

Herbata, wafelki ,jabłko

 

Zupa  pomidorowa z ryżem z ziel. pietruszką, ziemniaki, kotlet ministerski, surówka z ogórka kiszonego i cebulki, sok